Zapiekany pudding jaglany z truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszny na śniadanie, a także słodki obiad, czy po prostu zdrowy deser. Zachwyci nie tylko Was, ale także Wasze dzieciaki - jest aksamitny, puszysty i mocno truskawkowy.

Składniki:

  • - 10 dag kaszy jaglanej,
    - ok. 2 łyżki domowego cukru z wanilią,
    - 25 dag truskawek,
    - 4 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego (może być też śmietanka),
    - łyżka masła + do nasmarowania kokilek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Desery z owocami Pudding

Zapiekany pudding jaglany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut).
    Osączamy i miksujemy blenderem na gładką masę z cukrem z wanilią oraz łyżką masła.
  • 2. Truskawki przebieramy, myjemy, osączamy i usuwamy szypułki.
    Kilka owoców odkładamy do dekoracji, resztę kroimy na plasterki.
  • 3. Żaroodporne kokilki lub większą formę smarujemy masłem, wykładamy warstwy: pudding jaglany - plasterki truskawek aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwę powinna stanowić pudding).
    Odłożone truskawki kroimy na połówki i wciskamy je lekko w pudding.
    Każdą porcję polewamy łyżką mleka zagęszczonego (lub śmietanką).
  • 4. Foremki z puddingiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, na 15 minut (aż wierzch puddingu lekko się zetnie).

Porady

Ten pudding wybornie smakuje z sosem truskawkowym, kleksem jogurtu greckiego albo gałka ulubionych lodów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Truskawki Wanilia Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować