Pudding jaglany z truskawkami i jagodami

0 (0 ocen)

Iście wakacyjny i zdrowy deser, bo w wersji na zimno i z sezonowymi owocami - tu mój wybór padł na truskawki i jagody, które wyjątkowo dobrze komponują się z kaszą jaglaną, Wspaniała propozycja dla osób, które lubią łakocie, ale dbają o linię.

Składniki:

  • (4 porcje jak na zdjęciu):
    - 8 łyżek kaszy jaglanej (ok. 110-120 g),
    - 1/2 laski wanilii,
    - 4 łyżki mleka,
    - mały, dojrzały banan,
    - po 10 dag truskawek i jagód,
    - szczypta soli,
    - cukier trzcinowy do oprószenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pudding

Pudding jaglany z truskawkami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy na sitku. Opłukaną kaszę wrzucamy na lekko posolony wrzątek z dodatkiem laski wanilii. Gotujemy do miękkości (ok. 15-18 minut w zależności od chłonności ziaren) - kasza powinna wchłonąć większość wody, ale jeżeli to konieczne, odsączamy nadmiar wody, który został po ugotowaniu. Laskę wanilii wyjmujemy i zachowujemy.
  • 2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyjmujemy nasionka i dodajemy je do kaszy. Banana myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy do kaszy. Miksujemy na gładką masę stopniowo dodając mleko.
  • 3. Przygotowany pudding rozkładamy do miseczek/pucharków, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia.
  • 4. Truskawki i jagody myjemy, osączamy na sicie. Truskawki kroimy na cząstki. Schłodzony pudding posypujemy obficie owocami, lekko wciskamy je w deser i oprószamy cukrem trzcinowym.

Porady

Jako dodatek do deseru możesz podać sos owocowy domowej roboty - pudding będzie jeszcze bardziej owocowy. Deser można możesz przygotować także na bazie mleka migdałowego lub orzechowe - zyska wtedy ciekawy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować