Zapiekany gulasz

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Inna odsłona gulaszu :) Idealny na obiad. Trochę czasochłonny ale warto poczekać :)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 0,5 kg szynki,
    • 1 średnia marchewka,
    • 1 średnia cebula,
    • 6 niedużych pieczarek,
    • plasterek selera,
    • 3 łyżki groszku konserwowego,
    • 2-3 ziemniaki,
    • 2-3 liście kapusty,
    • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
    • 1 łyżeczka lubczyku,
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    • Oliwa z oliwek,
    • Ok. 0,5 litra bulionu wołowego,
    • 1 łyżka startego parmezanu (jeśli lubimy)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Gulasz

Zapiekany gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Przygotowanie: ( Ja mięso duszę w szybkowarze.)
    Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Obsmażamy z każdej strony (tak aby nam się lekko przypaliło). Cebulę siekamy w piórka, marchewkę i selera kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Podlewamy wodą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostra papryką i posypujemy lubczykiem, dusimy ok. 30 min. Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na oliwie. Ziemniaki kroimy w ok. 0,5 cm plastry( możemy wrzucić na wrzątek i podgotować ok. 2 min). Liście kapusty siekamy. Następnie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Najpierw układamy kapustę, następnie mięso, pieczarki, groszek i ziemniaki, posypujemy przyprawą do ziemniaków, włoszczyzną i natką pietruszki. Gorącym bulionem zalewamy potrawę do połowy wysokości. Całość zakrywamy pokrywą i umieszczamy na 30 min w rozgrzanym do 170 °C, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Gotowy gulasz jeśli lubimy możemy posypać startym parmezanem lub żółtym serem i chwilę zostawiamy aby się roztopił. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować