Zapiekany gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie: ( Ja mięso duszę w szybkowarze.)
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Obsmażamy z każdej strony (tak aby nam się lekko przypaliło). Cebulę siekamy w piórka, marchewkę i selera kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Podlewamy wodą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostra papryką i posypujemy lubczykiem, dusimy ok. 30 min. Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na oliwie. Ziemniaki kroimy w ok. 0,5 cm plastry( możemy wrzucić na wrzątek i podgotować ok. 2 min). Liście kapusty siekamy. Następnie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Najpierw układamy kapustę, następnie mięso, pieczarki, groszek i ziemniaki, posypujemy przyprawą do ziemniaków, włoszczyzną i natką pietruszki. Gorącym bulionem zalewamy potrawę do połowy wysokości. Całość zakrywamy pokrywą i umieszczamy na 30 min w rozgrzanym do 170 °C, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Gotowy gulasz jeśli lubimy możemy posypać startym parmezanem lub żółtym serem i chwilę zostawiamy aby się roztopił. Smacznego!
Komentarze