Zapiekany gulasz z karkówką

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Z karkówki i dostępnych dodatków powstał smakowity gulasz. Danie posmakowało domownikom i na stałe zagości w naszym domu. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki
    2 łyżki oleju
    2 łyżki przyprawy do mięs
    2 łyżki sosu Worcester
    Dodatkowo:
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów-400g.-u mnie żółte
    1 puszka fasolki-400g.
    olej
    300 ml. passaty pomidorowej z ziołami
    6 papryczek mini-czerwone i żółte
    2 listki laurowe
    2 gałązki tymianku
    2 szczypty przyprawy Harissa
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Zapiekany gulasz z karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany gulasz z karkówką 1. Plastry mięsa skrapiam olejem i sosem Worcester, posypuje przyprawa do mięs, nacieram, odstawiam na godzinę. Cebulę i czosnek obieram, kroję w pół plasterki, paprykę oczyszczam, kroję w paseczki, fasolkę osączam z zalewy.
  • Zapiekany gulasz z karkówką 2. Na 4 łyżkach oleju podsmażam lekko posoloną cebulę, dodaję czosnek i paprykę, podsmażam, dodaję pomidory, passatę, listki laurowe, fasolkę, listki tymianku, przyprawę Harissa, pieprz, sól, duszę ok. 5 minut, odstawiam. Na 6-ciu łyżkach rozgrzanego oleju obsmażam plastry karkówki. W naczyniu do zapiekania wykładam pół warzyw w passacie, karkówkę, resztę warzyw, nakrywam naczynie, piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

Porady

Tak przygotowany gulasz podaję z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować