Zapiekany dorsz w sosie pomidorowym

4.49 (144 ocen)

Aromatyczny i smaczny.

Składniki:

  • 0.5 kg mrożonych filetów z dorsza bez skóry
    puszka pomidorów pelati (lub innych)
    1 cebula
    1/2 dużej papryki czerwonej
    3 ząbki czosnku
    1 łyzeczka ziół prowansalskich
    1 łyzeczka oregano
    1 łyzeczka słodkiej mielonej czerwonej papryki
    1 łyzka octu jabłkowego
    świeżo zmielony pieprz kolorowy oraz sól do smaku
    1,5 łyzki oleju rzepakowego

    1/4 poszatkowanej kapusty pekińskiej
    kilka gałazek koperku
    1,5 łyzki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Zapiekany dorsz w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dorsz 1. Filety z dorsza odmrażamy.
    Układamy w naczyniu żaroodpornym i lekko solimy oraz pieprzymy z dwóch stron.
  • 2. Cebulę obiermy i siekamy. Papryke myjemy i kroimy w kostke. Czosnek siekamy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy cebule i smażymy. Dodajemy czosnek, czerwoną papryke i nadal smażymy. Następnie dodajemy pomidory pelati z puszki, przyprawy (oregano, zioła prownsalskie, mielona paprykę, ocet jabłkowy) i dusimy bez przykrycia około 6 minut, aż powstanie lekko gęsty sos. Następnie miksujemy/blenderujemy go na jednolity sos pomidorowy.
  • zalewamy sosem 4. Rybę w naczyniu żaroodpornym zalewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do nagrzanego w 180 stopniach piekarnika. Pieczemy bez przykrycia 25 minut na termoobiegu.
  • 5. Poszatkowaną kapustę pekińska mieszamy z posiekanym koperkiem, polewamy lekko oliwa z oliwek i posypujemy nią gotową rybkę na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować