Zapiekany dorsz w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z dorsza odmrażamy.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i lekko solimy oraz pieprzymy z dwóch stron.
2.Cebulę obiermy i siekamy. Papryke myjemy i kroimy w kostke. Czosnek siekamy.
3.Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy cebule i smażymy. Dodajemy czosnek, czerwoną papryke i nadal smażymy. Następnie dodajemy pomidory pelati z puszki, przyprawy (oregano, zioła prownsalskie, mielona paprykę, ocet jabłkowy) i dusimy bez przykrycia około 6 minut, aż powstanie lekko gęsty sos. Następnie miksujemy/blenderujemy go na jednolity sos pomidorowy.
4.Rybę w naczyniu żaroodpornym zalewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do nagrzanego w 180 stopniach piekarnika. Pieczemy bez przykrycia 25 minut na termoobiegu.
5.Poszatkowaną kapustę pekińska mieszamy z posiekanym koperkiem, polewamy lekko oliwa z oliwek i posypujemy nią gotową rybkę na talerzu.
Komentarze