Zapiekany camembert ze śliwkami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Że camembert zapiekany jest pyszny, nikogo specjalnie przekonywać nie muszę. Ale w takiej wersji, to nawet mnie zaskoczył. Tak dumałem, tak myślałem...w zasadzie ser miał być przeznaczony w innym celu, ale...No właśnie, ale...Czas węgierek się już zaczął. Początek polskiej złotej jesieni. A jak śliwki, to cynamon. Jak cynamon, to goździk...i tak po nitce, do kłębka, powstał owy przepis. Serio, nie zawiedziecie się. Pokochacie ten smak i aromat.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania sera camembert (naturalny)
    10 szt śliwek węgierek
    1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
    30 g roszponki
    50 ml oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soku z limonki
    1 łyżeczka musztardy delikatesowej
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    1 szczypta mielonych goździków
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Zapiekany camembert ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany camembert ze śliwkami 1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i razem z serem kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w temperaturze 200°C przez 20 minut.
    Oliwę, miód, sok z limonki, musztardę, cynamon i goździki dokładnie łączymy.
    Na talerzykach układamy roszponkę, se, śliwki, marynowany pieprz. Całość polewamy sosem.
    Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Śliwki węgierki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować