Zapiekane bakłażany z pomidorami - przyrządzone w taki sposób są w stanie zaspokoić niejednego mięsożercę. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak też podjadane ukradkiem na zimno.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
BAKłAżAN:
- bakłażan: 2 sztuki
- jajko, rozbełtane: 1 sztuka
- mleko, około: 3 łyżki
- mąka kukurydziana: 2 łyżki
- sól do smaku: 1 szczypta
- pieprz do smaku: 1 szczypta
SOS POMIDOROWY:
- pomidory dojrzałe duże: 5 sztuk
- cebula drobno posiekana: 1 sztuka
- czerwona papryka (mała): 1 sztuka
- papryczka chili kawałek w zależności od smaku: 1 sztuka
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- sól do smaku: 1 szczypta
- pieprz do smaku: 1 szczypta
- starty żółty srer: 1 szklanka
Zapiekany bakłażan z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z jajka, mąki i mleka przygotować gęste ciasto podobne do naleśnikowego. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
2.Bakłażana kroimy na plastry ok 1-1,5cm grubości, obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
3.Cebulę i papryki (z chili usuwamy nasiona, chyba, że lubimy jeść pikantnie) kroimy na drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, i wrzucamy cebulę. Smażymy aż stanie się szklista. Dodajemy papryczki i podsmażamy ok 5 minut.
4.Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do warzyw. Podsmażamy kolejne 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
5.Warzywa podlewamy 1/2l wody i dusimy do miękkości. Pomidory powinny utworzyć sos. Jeśli wydaje nam się za mało pomidorowy, można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru do smaku.
6.Żaroodporne naczynie natłuszczamy oliwą, układamy plastry bakłażana tak, by lekko na siebie zachodziły i całość zalewamy sosem.
7.Wszystko posypujemy startym serem i zapiekamy 30 minut w 200°C Osoby liczące kalorie mogą z powodzeniem zmniejszyć ilość sera lub zamienić go na lżejszą mozzarellę. Danie straci na kaloryczności, a nie na smaku.
Komentarze