Zapiekany bakłażan z pomidorami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Zapiekane bakłażany z pomidorami - przyrządzone w taki sposób są w stanie zaspokoić niejednego mięsożercę. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak też podjadane ukradkiem na zimno.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • BAKłAżAN:
    - bakłażan: 2 sztuki
    - jajko, rozbełtane: 1 sztuka
    - mleko, około: 3 łyżki
    - mąka kukurydziana: 2 łyżki
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
    SOS POMIDOROWY:
    - pomidory dojrzałe duże: 5 sztuk
    - cebula drobno posiekana: 1 sztuka
    - czerwona papryka (mała): 1 sztuka
    - papryczka chili kawałek w zależności od smaku: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
    - starty żółty srer: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekany bakłażan z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jajka, mąki i mleka przygotować gęste ciasto podobne do naleśnikowego. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
  • 2. Bakłażana kroimy na plastry ok 1-1,5cm grubości, obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
  • 3. Cebulę i papryki (z chili usuwamy nasiona, chyba, że lubimy jeść pikantnie) kroimy na drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, i wrzucamy cebulę. Smażymy aż stanie się szklista. Dodajemy papryczki i podsmażamy ok 5 minut.
  • 4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do warzyw. Podsmażamy kolejne 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • 5. Warzywa podlewamy 1/2l wody i dusimy do miękkości. Pomidory powinny utworzyć sos. Jeśli wydaje nam się za mało pomidorowy, można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru do smaku.
  • 6. Żaroodporne naczynie natłuszczamy oliwą, układamy plastry bakłażana tak, by lekko na siebie zachodziły i całość zalewamy sosem.
  • 7. Wszystko posypujemy startym serem i zapiekamy 30 minut w 200°C Osoby liczące kalorie mogą z powodzeniem zmniejszyć ilość sera lub zamienić go na lżejszą mozzarellę. Danie straci na kaloryczności, a nie na smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować