Bakłażan zapiekany z serem feta

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kuchnia śródziemnomorska. Idealna propozycja na lekką kolację.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 g sera feta
    2 bakłażany
    300 g pomidorków koktajlowych
    1 łyżeczka suszonego oregano
    4 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta cukru
    sól
    pieprz
    3 łyżki kaszy bulgur
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bakłażan zapiekany z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Bakłażany po umyciu, przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”, osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ wydrążyłem pozostawiając ok. 1 cm od skórki.
    Miąższ bakłażanowy i fetę pokroiłem w drobną kostkę. Przełożyłem do miski, dodałem dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiłem solą, pieprzem, oregano.
    Kaszę bulgur zalałem wrzątkiem w proporcji 1 do 2,5. Gotowałem 7 minut. Odstawiłem do napęcznienia. Po ostudzeniu dodałem do masy bakłażanowo-serowej, wymieszałem.
    Pomidory po umyciu przekroiłem na pół i także przyprawiłem oregano, solą i cukrem. Naczynie żaroodporne naoliwiłem, ułożyłem w nim bakłażana nafaszerowanego wcześniej przygotowaną masą. Rozłożyłem na nich połówki pomidorków, wlałem dwie łyżki wody, łyżkę oliwy i zapiekałem przez około godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować