Zapiekany bakłażan

4.5 (145 ocen)

  • Łatwy

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym, serem i warzywami.

  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan duży: 1 sztuka
    - mięso mielone chude: 150 gramów
    - pomidory: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - Żółty ser: 60 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz cayene: 3 szczypty
    - olej słonecznikowy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy w poprzek, wydrążamy małą łyżeczką miąższ z pestkami zostawiając około 1,5cm grubości od skórki. Posypujemy lekko solą, kładziemy na ręczniku papierowym wydrążoną częścią do dołu. Teraz możemy zająć się nadzieniem, czyli na patelni z olejem podsmażamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i pierzem cayenne. Tak przygotowanym mięsem nadziewamy bakłażana. Następnie kroimy cebulę i pomidory w kostkę i na patelni podsmażamy około 3 minuty aż zmiękną, doprawiamy solą do smaku. Tą warzywną mieszanką posypujemy wierzch bakłażana. Na sam koniec kładziemy pokrojony w dużą kostkę żółty ser. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować