Zapiekany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana kroimy w poprzek, wydrążamy małą łyżeczką miąższ z pestkami zostawiając około 1,5cm grubości od skórki. Posypujemy lekko solą, kładziemy na ręczniku papierowym wydrążoną częścią do dołu. Teraz możemy zająć się nadzieniem, czyli na patelni z olejem podsmażamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i pierzem cayenne. Tak przygotowanym mięsem nadziewamy bakłażana. Następnie kroimy cebulę i pomidory w kostkę i na patelni podsmażamy około 3 minuty aż zmiękną, doprawiamy solą do smaku. Tą warzywną mieszanką posypujemy wierzch bakłażana. Na sam koniec kładziemy pokrojony w dużą kostkę żółty ser. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Posypujemy natką pietruszki.
Komentarze