Zapiekany bakłażan

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Idealny na obiad lub późną kolację. Kojarzy mi się z Grecją.

  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan: 2 sztuki
    - sól morska: 2 łyżeczki
    - oliwa: 5 łyżek
    - cebula: 1 sztuka
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - pomidory bez skórki w puszce: 2 sztuki
    - mozzarella: 200 gramów
    - parmezan/bursztyn: 100 gramów
    - cukier trzcinowy: 1 łyżka
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Bakłażana myjemy i kroimy w centymetrowe plastry.
    Rozkładamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
    oprószamy solą morską i odstawiamy na 20 minut.

    W tym czasie rozgrzewamy oliwę, delikatnie podsmażamy pociętą w piórka cebulę i czosnek, /nie dopuszczamy do przypalenia/.
    Dodajemy pomidory z puszki, brązowy cukier, łyżkę octu balsamicznego, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Sos gotujemy 20 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszamy.

    Bakłażany smarujemy oliwą za pomocą pędzla i zapiekamy je przez 15 minut
    w piekarniku nagrzanym do 180 stopni /grzanie góra-dół/ aż się ładnie zaczną rumienić.

    Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wyciągamy bakłażany z piekarnika,
    układamy warstwę plastrów, na wierzch nakładamy kilka plastrów mozzarelli, trochę sosu i parmezanu.
    Układamy kolejne warstwy w tej kolejności aż zużyjemy wszystkie składniki.
    Wierzch posypujemy parmezanem i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować