Zapiekanka ziemniaczana z sosem jajecznym

4.47 (177 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Nie ma nic lepszego niż ziemniaczana zapiekanka zjedzona latem, popita zimną maślanką:).

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    300g kiełbasy
    2 duże cebule
    1 pęczek koperku
    1/2 puszki kukurydzy
    200g pomidorków koktajlowych

    Sos:
    250ml śmietany 18%
    3 jajka L
    150g żółtego sera
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
    olej
Wystaw ocenę:

4.47 (177 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z sosem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy.
  • 3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować