ziemniaczana zapiekanka z sosem czosnkowym

4.5 (175 ocen)

  • 40 min

Tania, szybka i sycąca.

  • 40 min

Składniki:

  • dla 2-3 osób:
    około 4-5 dużych ziemniaków,
    2-3 marchewki,
    kawałek kiełbasy lub innej wędliny,
    ok. 200 g pieczarek,
    kilka łyżek groszku,
    kilka łyżek ciecierzycy,
    duża cebula,
    kilka łyżek startego sera,
    sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
    na sos: kilka łyżek majonezu i kilka łyżek śmietanki (18%) lub jogurtu naturalnego,
    około 3 ząbków czosnku (do smaku),
    opcjonalnie kilka łyżek natki pietruszki,
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sosy Sos czosnkowy Ser

Ziemniaczana zapiekanka z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na grube plastry. Kiełbasę i pieczarki pokroić na plasterki i przesmażyć z posiekaną cebulą. Sos: majonez połączyć ze śmietanką, startym czosnkiem i natką. W naczyniu do zapiekania układać warstwami przyprawione warzywa z wędliną i pieczarkami, przekładać je sosem czosnkowym i startym serem. Zapiekać około 20-30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować