ok.1 kg surowych ziemniaków
puszka kukurydzy
100 g startego sera żółtego
słodka papryka w proszku
przyprawa do ziemniaków
Sos śmietanowo-ziołowy:
kostka bulionu drobiowego
1 śmietana 18%
ulubione zioła( u mnie bazylia i oregano)
Zapiekanka ziemniaczana z sosem śmietanowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie,aż będą półtwarde.Gdy ostygną obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok.1 cm.Kukurydzę odsączamy z zalewy.
2.Bulion rozrabiamy w szklance gorącej wody,dodajemy śmietanę oraz ulubione zioła i mieszamy razem.
3.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.Dno i ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy w nim warstwę ziemniaków (połowę plasterków).Ziemniaki obsypać słodką papryką i przyprawą do ziemniaków.Na ziemniaki wrzucamy połowę kukurydzy i polewamy połową sosu śmietanowo-ziołowego.
4.Układamy drugą warstwę zapiekanki drugą połową ziemniaków i obsypujemy je słodką papryką i przyprawą do ziemniaków oraz resztą kukurydzy.Całość polewamy pozostałą częścią sosu.Przykrywamy zapiekankę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35 -40 minut.Po ok. 20 minutach zdejmujemy folię i posypujemy startym żółtym serem oraz pieczemy już bez przykrycia.
Komentarze