Zapiekanka ziemniaczana z sosem śmietanowo-ziołowym

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie smakowało wszystkim.Jest pyszne i lekkie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok.1 kg surowych ziemniaków
    puszka kukurydzy
    100 g startego sera żółtego
    słodka papryka w proszku
    przyprawa do ziemniaków
    Sos śmietanowo-ziołowy:
    kostka bulionu drobiowego
    1 śmietana 18%
    ulubione zioła( u mnie bazylia i oregano)
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z sosem śmietanowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie,aż będą półtwarde.Gdy ostygną obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok.1 cm.Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • 2. Bulion rozrabiamy w szklance gorącej wody,dodajemy śmietanę oraz ulubione zioła i mieszamy razem.
  • 3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.Dno i ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy w nim warstwę ziemniaków (połowę plasterków).Ziemniaki obsypać słodką papryką i przyprawą do ziemniaków.Na ziemniaki wrzucamy połowę kukurydzy i polewamy połową sosu śmietanowo-ziołowego.
  • 4. Układamy drugą warstwę zapiekanki drugą połową ziemniaków i obsypujemy je słodką papryką i przyprawą do ziemniaków oraz resztą kukurydzy.Całość polewamy pozostałą częścią sosu.Przykrywamy zapiekankę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35 -40 minut.Po ok. 20 minutach zdejmujemy folię i posypujemy startym żółtym serem oraz pieczemy już bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Ser żółty Słodka papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować