Zapiekanka ziemniaczana z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i pokroić w plastry grubości ok. 1 centymetra.
Grzyby obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę a następnie udusić je ze szczypta soli i 1 łyżeczką masła.
Szynkę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju.
Zioła posiekać.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę wymieszać z jajem i przyprawą bałkańską.
Formę do zapiekania posmarować olejem i na dno wyłożyć ziemniaki.
Posypać je świeżą melisa i szałwią oraz rozmarynem.
Na ziemniaki wyłożyć podsmażoną szynkę a na niej umieścić grzyby.
Posypać połową sera a następnie zalać sosem śmietanowym i posypać resztą sera.
Na wierzchu posypać papryką słodką.
Piekarnik rozgrzać do 180 C i wstawić formę przykryta folią aluminiową na 15 minut.
Po tym czasie folię zdjąć i zapiekać jeszcze 10 minut.
Danie jest bardzo pyszne i aromatyczne.
Życzę smacznego.
Komentarze