Zapiekanka ziemniaczana z maślakami

4.47 (192 ocen)

  • 40 min

Poszłam do lasu na spacer, nazbierałam maślaków i powstała ta pyszna zapiekanka.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    500 g maślaków
    200 g śmietany 12%
    1 jajo
    1 łyżka melisy świeżej
    500 g ziemniaków
    1 łyżka szałwii świeżej
    1/2 rozmarynu suszonego
    100 g szynki
    50 g sera żółtego
    papryka słodka
    1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z maślakami 1. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry grubości ok. 1 centymetra.
    Grzyby obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę a następnie udusić je ze szczypta soli i 1 łyżeczką masła.
    Szynkę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju.
    Zioła posiekać.
    Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Śmietanę wymieszać z jajem i przyprawą bałkańską.
    Formę do zapiekania posmarować olejem i na dno wyłożyć ziemniaki.
    Posypać je świeżą melisa i szałwią oraz rozmarynem.
    Na ziemniaki wyłożyć podsmażoną szynkę a na niej umieścić grzyby.
    Posypać połową sera a następnie zalać sosem śmietanowym i posypać resztą sera.
    Na wierzchu posypać papryką słodką.
    Piekarnik rozgrzać do 180 C i wstawić formę przykryta folią aluminiową na 15 minut.
    Po tym czasie folię zdjąć i zapiekać jeszcze 10 minut.
    Danie jest bardzo pyszne i aromatyczne.
    Życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować