Flaki

  • wyświetlono: 146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smaczne , aromatyczne flaki to sztuka gotowania . Zapraszam

  • 6 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

* Około 1 kg flaków wołowych gotowanych
* 300- 350 g pieczarek
* 3 udka z kurczaka
* 3 marchewki
* 1 pietruszka - korzeń
* Duży plaster selera
* Pół dużej cebuli
* 6 ziaren pieprzu
* 4 ziarna ziela angielskiego
* 3 liście laurowe
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka mąki pszennej
* Zupa ogonowa lub cebulowa
* 1 kostka rosołowa drobiowa
* 1 łyżka pietruszki suszonej
* 1 łyżka suszonego majeranku
* Sól , pieprz
* 2 łyżki octu
* Przyprawa do flaków - 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Flaki

  • 1. : W Dużym około 5 litrowym garnku gotujemy wywar z udek kurczaka . Podczas gotowania usuwamy szumy zbierające się na powierzchni wody . Kiedy już wszystko jest oczyszczone i nic się nie zbiera Dodajemy kostkę rosołową , ziele angielskie pieprz ziarnisty , liście laurowe , obraną marchew - jedną małą marchew zostawiamy na później .Dodajemy również pietruszkę korzeń obrany oraz plaster selera . Gotujemy wywar na wolnym ogniu aż do miękkości udek . W osobnym garnku gotujemy flaki . Ja obgotowuję je 3 razy. Pierwszy raz w czystej osolonej lekko wodzie , od czasu zagotowania około 10 minut . Nastepnie odlewam je na sitko , płuczę , nalewam czystą wodę , dodaję około 2 łyżek octu i od czasu zagotowania gotuję znów około 10 minut . Ponawiam proces.Odlewam , płuczę , nalewam czystą wodę i znów gotuję około 10 minut . Po tym czasie flaki odlewam na sitko. Pieczarki obieram i kroję w małe plasterki .Wkłądam do miseczki i czekają na swoja kolej . Kiedy udka są miękkie , wyjmuję je , obieram i kroję w paseczki i wrzucam spowrotem do wywaru . Dodaję również przygotowane flaki, pieczarki oraz odłożoną na później marchewkę , którą kroję drobno w kostkę. Gotuję na małym ogniu około 30 minut . Następnie dodaję suszoną natkę pietruszki , majeranek oraz rozrobioną w zimnej wodzie zupę cebulową lub ogonową .Zupęrozrabiam w około 3/4 szklanki zimnej wody oraz łyżkę przyprawy do flaków. Dodaję do wywaru. Koncentrat pomidorowy rozrabiam w szklance z użyciem gorącego wywaru i wlewam do garnka . Całość gotuję do miękkości flaków . Na koniec zaprawiam mąką rozrobioną w zimnej wodzie ( niecałe pół szklanki). Wszystko dokładnie mieszam i jeśli trzeba doprawiam solą i pieprzem mielnym. Trzeba to robić ostrożnie i wcześniej posmakować zupę ,, gdyż przyprawy , które dodaliśmy wcześniej również zawierają sól i dodają pierności. Prawda , że to proste ? Polecam każdemu .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkismaczneflakitradycja

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym.

Bardzo mięciutkie,podane z czerwonym...

Ozorki wieprzowe

Dodane przez: DanusiaC

OZORKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM

Delikatne mięsko w aksamitnym sosie.

Strogonow

Dodane przez: Paulina1507

Strogonow

Niezwykle smaczne i pożywne danie.

Dewolaje z serem i pieczarkami

Dodane przez: teresa-kr

Dewolaje z serem i pieczarkami

Doskonała propozycja na niedzielny...

Strogonow wieprzowy

Dodane przez: beetle

Strogonow wieprzowy

Coś dla wszystkich mięsożerców...

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Netka

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Pyszna, aromatyczna potrawa z polędwiczkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE