Zapiekanka ze szpinakiem

5 (184 ocen)

  • 30 min

W takiej wersji szpinak pokochają nawet dzieci

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    1 opakowanie(450g) mrożonego szpinaku
    1 opakowanie(500g) makaronu rurki
    2 średnie cebule
    250g pieczarek
    1 duża śmietana 18%
    5 ząbków czosnku
    kilka plasterków sera żółtego
    1 kostka rosołowa
    sól, pieprz, sos sojowy, słodka papryka mielona
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy i kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką. Wstawiamy do lodówki.Szpinak przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Dodajemy śmietanę i zmiażdżony czosnek.Doprawiamy odrobiną sosu sojowego. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w większą kostkę, pieczarki na grubsze plasterki.
  • Zapiekanka ze szpinakiem 2. Na rozgrzany olej wrzucamy jednocześnie kurczaka i cebulę.Smażymy ok.5min i dodajemy pieczarki. Dodajemy kostkę rosołową.Smażymy aż kurczak się lekko zarumieni. Ugotowany makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy usmażonego kurczaka i dokładnie mieszamy.Na wierzch wylewamy szpinak.Nie mieszamy już!! Dekorujemy wg pomysłu serem. Zapiekamy 30min w rozgrzanym piekarniku do 180stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować