Rybka złowiona przez mojego męża - okoń 25cm :) jeden z wielu...przepis dotyczy jednej ryby czyli jednej porcji
2 godz.
Składniki:
1 duży okoń (najlepiej z głową)
1/2 cytryny
1 gałązka tymianku
1 duży plaster szynki
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka cienkich krążków pora
oliwa z oliwek
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 łyżeczki przyprawy do ryb
1 łyżka sosu rybnego
koperek do posypania gotowego dania
folia aluminiowa do pieczenia
Sezon na okonia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę oskrobać, wypatroszyć, umyć i posolić z każdej strony. Przygotować marynatę: z połowy cytryny odkroić 1 cienki plasterek cytryny i przekroić na pół - z reszty cytryny wycisnąć sok, dodać oliwę z oliwek, pieprz, przyprawę, sos rybny oraz posiekaną natkę pietruszki.
2.Do wnętrza ryby włożyć wcześniej odkrojony plasterek cytryny oraz gałązkę tymianku w całości. Rybę naciąć kilka razy pod kątek 45stopni z każdej strony. Natrzeć całą rybę marynatą. Tak zamarynowaną rybę odstawić do lodówki na 2 godziny.
3.Tuż przed pieczeniem ryby w każde nacięcie włożyć kawałek szynki a do wnętrza krążki pora.
Rybę ułożyć na folii robiąc z niej jakby rękaw. Nakłuć go kilka razy.
Piec rybę ok 30 minut w temperaturze 200stopni C. Na 5 minut prze końcem pieczenia odciąć górną część folii tak aby ryba zarumieniła się. Tuż przed podaniem posypać koperkiem
Komentarze