Sezon na okonia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rybka złowiona przez mojego męża - okoń 25cm :) jeden z wielu...przepis dotyczy jednej ryby czyli jednej porcji

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 duży okoń (najlepiej z głową)
    1/2 cytryny
    1 gałązka tymianku
    1 duży plaster szynki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    kilka cienkich krążków pora
    oliwa z oliwek
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    2 łyżeczki przyprawy do ryb
    1 łyżka sosu rybnego
    koperek do posypania gotowego dania
    folia aluminiowa do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Sezon na okonia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oskrobać, wypatroszyć, umyć i posolić z każdej strony. Przygotować marynatę: z połowy cytryny odkroić 1 cienki plasterek cytryny i przekroić na pół - z reszty cytryny wycisnąć sok, dodać oliwę z oliwek, pieprz, przyprawę, sos rybny oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • 2. Do wnętrza ryby włożyć wcześniej odkrojony plasterek cytryny oraz gałązkę tymianku w całości. Rybę naciąć kilka razy pod kątek 45stopni z każdej strony. Natrzeć całą rybę marynatą. Tak zamarynowaną rybę odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Sezon na okonia 3. Tuż przed pieczeniem ryby w każde nacięcie włożyć kawałek szynki a do wnętrza krążki pora.
    Rybę ułożyć na folii robiąc z niej jakby rękaw. Nakłuć go kilka razy.
    Piec rybę ok 30 minut w temperaturze 200stopni C. Na 5 minut prze końcem pieczenia odciąć górną część folii tak aby ryba zarumieniła się. Tuż przed podaniem posypać koperkiem

Porady

Przepis można wykorzystać do każdej ryby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Okoń Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować