Zapiekanka z ziemniakami i mielonym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Czy kotlety mielone z ziemniakami mogą być wygodną potrawą jednogarnkową? Mogą :) Zmieniłam tę klasykę w zapiekankę, i widzę co najmniej dwie korzyści: roboty z takim obiadem o połowę mniej, a dodatkowo na pewno jest mniej kaloryczny, bo unikamy smażenia kotletów.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki:
    ok. 1 kg ziemniaków
    0,5 kg mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    majeranek
    czosnek granulowany
    sól, pierz do smaku
    3 łyżki oleju lub kilka plastrów wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniakami i mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Umyte ziemniaki gotuję w łupinach, studzę i obieram.
    Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę i ulubione przyprawy do smaku - mieszam bardzo dokładnie. Na dno naczynia do zapiekania wlewam 2 łyżki oleju (lub układam kilka plastrów boczku), natłuszczam też ścianki. Wykładam połowę ziemniaków startych na grubej tarce, oprószam je solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem, po czym wykładam masę mięsną. Ostatnią warstwę stanowi pozostała część startych ziemniaków. Nie ugniatam kolejnych warstw! Całość lekko przyprawiam z góry, skrapiam pozostałym olejem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 215 stopni C. na ok. godzinę. Powierzchnia zapiekanki powinna być ładnie zarumieniona (można ją również posypać startym żółtym serem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować