Zapiekanka z ziemniakami to danie uniwersalne. Pasuje do niej wszystko – zarówno mięso, jak i ryby, świetnie sprawdza się też wersja wegetariańska. Dodatek warzyw to porcja zarówno witamin, jak i barw na talerzu. Wszystko zapieczone pod warstwą sera lub sosu beszamelowego daje rozgrzewające, smaczne danie.

Jak przygotować zapiekankę z ziemniakami? 

Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie, lecz nie obieramy ich. Gotujemy je w mundurkach, w osolonej wodzie (2 łyżeczki soli na 3 litry wody) przez około 20 minut, sprawdzając co jakiś czas ich miękkość. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, studzimy i obieramy je ze skórki Następnie kroimy je na niezbyt duże kawałki np. plasterki, odkładamy na bok i przygotowujemy pozostałe produkty. Gdy już wszystkie składniki do naszej zapiekanki z ziemniaków są gotowe, zabieramy się za układanie ich w naczyniu żaroodpornym. Naczynie smarujemy lekko olejem lub masłem i kładziemy na spód lekko posolone ziemniaki. Pamiętajmy, aby układanie naszej zapiekanki zacząć i kończyć warstwą ziemniaków - dzięki temu unikniemy przypalenia innych produktów, a ziemniaki będą chrupiące o złocistym kolorze.

Zapiekanka z ziemniakami to także sposób, na „sprzątnięcie” lodówki. Zapiekanka daje nam tę możliwość, że możemy dodać do niej praktycznie wszystko, szczególnie to, z wykorzystaniem czego mamy problem. A zatem do dzieła! Zajrzyj do swojej lodówki i spiżarki, zobacz przepis na zapiekankę i przygotuj wyśmienity obiad.

Zobacz wiecej przepisów na zapiekanki