Zapiekanka z ziemniakami – Gratin dauphinois

Najpopularniejsza zapiekanka to Gratin dauphinois – czyli danie przyrządzone z cienkich plastrów ziemniaków ułożonych warstwami i zalanych kremowym sosem śmietanowym. To danie świetnie smakuje posypane serem, które podczas zapiekania topi się, tworząc chrupiącą, złotą skorupkę. Ta zapiekanka z ziemniakami wymaga minimum produktów i wysiłku, a powstaje z niego smaczne danie.

 

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym

Inny pomysł, na smaczną zapiekankę, to przygotowanie jej z mięsem mielonym. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni, dodajemy mięso mielone, podlewamy bulionem i dusimy, aż płyn prawie w całości odparuje. Doprawiamy mięso do smaku – solą, pieprzem, ostrą papryką i ulubionymi ziłami i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, aby powstał sos. Zapiekanka oczywiście nie może obejść się bez ziemniaków, które gotujemy na półmiękko, studzimy i kroimy w plastry. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, potem warstwę mięsa, ziemniaki i tak na zmianę. Aby nasza zapiekanka z ziemniakami była jeszcze lepsza, posypujemy ja startym serem i  tak zapiekamy przez 30 minut, aż ser się rozpuści.

 

Zapiekanka z ziemniakami i kurczakiem

Jeśli od mięsa mielonego wolisz kurczaka, ta zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami, z pewnością pobudzi Twoje kubki smakowe. Pieczarki dusimy na patelni, dodajemy śmietankę kremówkę i chwilę gotujemy, by powstał sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tymiankiem, możemy dodać też koperek lub szczypiorek drobno posiekany. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w plastry, usmażoną pierś z kurczaka. Natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy warstwą ugotowanych i pokrojonych w plastry ziemniaków, na to wlewamy warstwę sosu z kurczakiem i przekładamy ziemniakami. Podobnie jak w poprzednim przypadku, ta zapiekanka najlepiej smakuje z warstwą stopionego sera  na górze. Zapiekankę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ser się stopi a sos zgęstnieje.

 

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Świetną parą są ziemniaki i kiełbasa, z czego też może powstać pyszna zapiekanka z ziemniakami. Ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy, aż będę półmiękkie. Kiełbasę również kroimy w plastry i smażymy z cebulą na patelni. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwę ziemniaków, zalewamy śmietaną doprawioną solą i pieprzem, potem układamy warstwę kiełbasy z cebulą i kolejną warstwę ziemniaków, którą polewamy śmietaną. Warstwy układamy do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem, posypujemy papryką. Zapiekamy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekanka z ziemniakami to ogromne pole do popisu. Zobacz przepisy na to danie!