Zapiekanka - makaron z kulkami mięsnymi

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka na szybko z tego co zawsze jest kuchni

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone wołowo - wieprzowe: 500 gramów
    - ząbki czosnek: 2 sztuki
    - sól. pieprz: 1 szczypta
    - bułka tarta: 4 łyżki
    - jajka: 1 sztuka
    - papryka czerwona słodka: 1 łyżeczka
    - mozzarella: 1 sztuka
    - bulion drobiowy: 250 mililitrów
    - makaron penne tricolore: 250 gramów
    - ser żółty - starty: 1 szklanka
    - passata pomidorowa: 250 mililitrów
    - oregano: 1 łyżka
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka - makaron z kulkami mięsnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z miesa, jajka, przypraw, czosnku, buki tartej zagneisc mase i uformowac kuleczki. Obsmażyc na goracym oleju na rumiano. Makaron ugotowac al dente, odcedzić.
  • 2. Przygotowac sos, jesli uzywamy koncentratu lub przecieru to skarmelizowac go na goracym tluszczu (wystarczy łyzeczka), podlac bulionem, przyprawic ziolami zeby nadac mu włoski smak. Jelsi uzywamy passaty wystarczy podgrzac ja, podlac bulionem i doprawić ziołami.
  • 3. Dno naczynia do zapiekania pomarowac lekko olejem, wysypać makaron, wylożyc kuleczki miesa, zalac sosem pomidorowym, w wolne przestrzenie powkladac kawalki mozzareli,posypac serem i ziołami. zapiekac ok 20 minut w 180st
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować