Nie lubię, gdy coś się w kuchni się marnuje, dlatego często robię tak zwane obiady z resztek.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Podział konkursowy:
ZESTAW B:
a. składniki podstawowe z zestawu
300 g mini marchewek ugotowanych na parze
2 żółte marchewki pokrojone w plasterki i ugotowane na parze
150 ml słodkiej śmietanki 42%
200 g ciasta francuskiego
b. składnik podstawowy dodatkowy
2 plastry pieczeni wołowej, mogą być również resztki kurczaka lub pieczeni wieprzowej
c. składniki robocze
2 łyżki zielonego groszku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
natka pietruszki
Podział tradycyjny:
300 g mini marchewek ugotowanych na parze
2 żółte marchewki pokrojone w plasterki i ugotowane na parze
2 plastry pieczeni wołowej, mogą być również resztki kurczaka lub pieczeni wieprzowej
natka pietruszki
2 łyżki zielonego groszku
150 ml słodkiej śmietanki 42%
sól
pieprz
gałka muszktołowa
natka piertuszki
200 g ciasta francuskiego
Zapiekanka z marchewką i pieczonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki mieszamy z pokrojoną w kostkę pieczenią, groszkiem, natką pietruszki zalewamy śmietaną doprawiamy do smaku przyprawami i natką pietruszki. Całość mieszamy.
Przekładamy do naczynek do zapiekania. Na wierzchu układamy kawałki ciasta francuskiego.
Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15-20 minut. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze