Zapiekanka z makrelą

4.49 (172 ocen)

Zapiekanki to prosty i efektowny sposób na wykorzystanie warzyw ,owoców, mięs oraz ryb w kuchni. Ta jest sycąca i pyszna.

Składniki:

  • Składniki:
    • 30 dag makaronu świderki,
    • 1 duża makrela wędzona,
    • 1 brokuł,
    • 1-2 pomidory,
    • Ser żółty do posypania,
    • Natka pietruszki do dekoracji,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 2 jajka,
    • 2 łyżki chrzanu ze słoika,
    • 0,5 łyżki soku z cytryny
    • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ułożone składniki zapiekanki 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Część pietruszki (1 łyżka) przeznaczonej do dekoracji łączymy z makaronem.
    Brokuł dzielimy na różyczki i delikatnie obgotowujemy.
    Z makreli usuwamy skórę oraz ości. Dzielimy na mniejsze części.
    Tak przygotowane składniki układamy naprzemiennie w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  • Ułożone pomidory 2. Na wierzchu układamy warstwę pokrojonych w plastry pomidorów.

    Śmietanę miksujemy z jajkami, sokiem oraz chrzanem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
    Mieszaniną zalewamy składniki zapiekanki.
    Całość zapiekamy około 40 minut. Na 10 minut przed końcem zapiekankę posypujemy serem żółtym.

    Po wyjęciu zapiekankę dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makrela Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować