Zapiekanka z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Część pietruszki (1 łyżka) przeznaczonej do dekoracji łączymy z makaronem.
Brokuł dzielimy na różyczki i delikatnie obgotowujemy.
Z makreli usuwamy skórę oraz ości. Dzielimy na mniejsze części.
Tak przygotowane składniki układamy naprzemiennie w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
2.Na wierzchu układamy warstwę pokrojonych w plastry pomidorów.
Śmietanę miksujemy z jajkami, sokiem oraz chrzanem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Mieszaniną zalewamy składniki zapiekanki.
Całość zapiekamy około 40 minut. Na 10 minut przed końcem zapiekankę posypujemy serem żółtym.
Po wyjęciu zapiekankę dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze