Zapiekanka ziemniaczana z makrelą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubimy zapiekanki bo są pyszne i wydajne - zwykle jemy je przez dwa dni ;) Tym razem wersja bezmięsna z makrelą w roli głównej z dodatkiem groszku i marchewki.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże makrele
    mała paczka mrożonej marchewki z groszkiem
    0,5 kg - 1 kg ziemniaków ( w zależności jak dużą zapiekankę robimy)
    1 śmietana 18 %
    3 jajka
    1 duża cebula
    1 łyżeczka tymianku
    skórka z jednej cytryny
    sól pieprz
    olej
    starty ser opcjonalnie
    koperek i kilka pomidorów koktajlowych do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę z groszkiem obgotowujemy 10 min. Cebule obieramy, kroimy w kostce i szklimy na łyżeczce oleju. Makrele obieramy z ości i łączymy z kubkiem śmietany, cebulą, tymiankiem, skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem i wbijamy 3 cale jajka. Całość mieszamy do uzyskania gęstego sosu. W brytfance układamy warstwowo najpierw plasterki ziemniaków, następnie ziemniaki polewamy sosem, dodajemy trochę marchewki z groszkiem i układamy kolejną warstwę ziemniaków itd. do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki można posypać startym serem, ja ser pominęłam bo akurat nie miałam.Całość zapiekamy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela Ryby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować