Placuszki z makrelą

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Szybki placuszki z wędzonej makreli doskonałe na zimno lub ciepło. Mogą zastąpić tradycyjne kotlety.

  • 30 min

Składniki:

  • makrela wędzona 1 sztuka
    ziemniaki 3 średnie sztuki
    natka pietruszki 0,5 pęczka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    jajko 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ryba

Placuszki z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki ostygną obrać je przepuścić przez praskę lub maszynkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać dodać do ziemniaków. Makrelę oddzielić od ości i porwać drobno w palcach. Rybę również dodać do ziemniaków. Wbić jajko dodać sól i pieprz do smaku, wyrobić masę ręką. W dłoniach formować nieduże kotlety smażyć je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować