Pyszna kilku warstwowa zapiekanka przekładana mięsem mielonym, filetami z kurczaka, grzybami oraz młodą kapustą, polana sosem z zupy cebulowej. Idealna propozycja na sobotni obiad.
60 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
• 1 kg pieczarek
• 1 cebula
• 1 główka kapusty młodej
• 20 dag sera żółtego
• 1 szklanka śmietany 30 %
• 1 jajko
• 1 opakowanie zupy cebulowej
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżki przyprawy do kurczaka
• Olej do smażenia
• 1 łyżka octu jabłkowego
• ½ łyżeczki cukru
Zapiekanka z kurczakiem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka, myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. Układamy połowę mięsa na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do kurczaka oraz solą.
2.Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
Połowę grzybów wykładamy na mięso z kurczaka.
3.Mięso mielone doprawiamy solą oraz papryką ostrą, i układamy na grzybach.
4.Kapustę szatkujemy i smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem, solą octem oraz cukrem.
Połowę kapusty wykładamy na mięso mielony i posypujemy połową żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach.
5.Zupę cebulową rozrabiamy z jajkiem, śmietaną i polewamy zapiekankę. Pieczemy 40 minut w w 180° C.
Komentarze