Zapiekanka z kurczakiem i kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszna kilku warstwowa zapiekanka przekładana mięsem mielonym, filetami z kurczaka, grzybami oraz młodą kapustą, polana sosem z zupy cebulowej. Idealna propozycja na sobotni obiad.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 kg pieczarek
    • 1 cebula
    • 1 główka kapusty młodej
    • 20 dag sera żółtego
    • 1 szklanka śmietany 30 %
    • 1 jajko
    • 1 opakowanie zupy cebulowej
    • Sól
    • Pieprz
    • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
    • Olej do smażenia
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • ½ łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekanka z kurczakiem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso z kurczaka, myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. Układamy połowę mięsa na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do kurczaka oraz solą.
  • grzyby 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
    Połowę grzybów wykładamy na mięso z kurczaka.
  • mięso 3. Mięso mielone doprawiamy solą oraz papryką ostrą, i układamy na grzybach.
  • kapusta 4. Kapustę szatkujemy i smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem, solą octem oraz cukrem.
    Połowę kapusty wykładamy na mięso mielony i posypujemy połową żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach.
  • ser 5. Zupę cebulową rozrabiamy z jajkiem, śmietaną i polewamy zapiekankę. Pieczemy 40 minut w w 180° C.
  • danie 6. Gotowe. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Grzyby Mięso mielone Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować