Zapiekanka z kaszy perłowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać łyżkę oleju i sól do smaku, wsypać opłukaną na sicie kaszę, przykryć i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 25 minut (uważając, żeby kasza się nie przypaliła).
2.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na drugiej łyżce oleju. Pomidora sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w półplastry. Foremkę żaroodporną o wymiarach 14x22 cm wysmarować grubą warstwą masła.
3.Przestudzoną kaszę wymieszać z jajkami, zeszkloną cebulą, koperkiem i groszkiem konserwowym. Doprawić do smaku pieprzem. Masę przełożyć do foremki, powciskać w nią pokrojonego pomidora, a na wierzchu rozłożyć pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
5.Nałożyć łopatką na talerze, przybrać groszkiem i papryką marynowaną.
Komentarze