Zapiekanka z kaszy perłowej

0 (0 ocen)

Idealna na zimowy obiad, pożywna zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej perłowej grubej
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    2 duże jajka
    2 łyżki mrożonego koperku
    1 cebula
    5 łyżek groszku konserwowego
    1 duży pomidor
    1 kulka 125 g mozzarelli w zalewie
    do przybrania groszek i papryka marynowana
    masło do nasmarowania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy perłowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać łyżkę oleju i sól do smaku, wsypać opłukaną na sicie kaszę, przykryć i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 25 minut (uważając, żeby kasza się nie przypaliła).
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na drugiej łyżce oleju. Pomidora sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w półplastry. Foremkę żaroodporną o wymiarach 14x22 cm wysmarować grubą warstwą masła.
  • 3. Przestudzoną kaszę wymieszać z jajkami, zeszkloną cebulą, koperkiem i groszkiem konserwowym. Doprawić do smaku pieprzem. Masę przełożyć do foremki, powciskać w nią pokrojonego pomidora, a na wierzchu rozłożyć pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę.
  • 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
  • 5. Nałożyć łopatką na talerze, przybrać groszkiem i papryką marynowaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować