Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ta potrawa jest kolejnym dowodem na to, że z niewielu składników można przygotować pyszne i zdrowe danie, które mimo, iż nie zawiera mięsa, zadowoli także podniebienie mięsożercy.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
    8 średnich pieczarek
    1 puszka pomidorów bez skórki
    20 dag szpinaku mrożonego
    12,5 dag mozzarelli
    3 plastry żółtego sera
    1/2 średniej cebuli
    1 łyżka masła klarowanego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na 3 części, a następnie na cienkie talarki. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy na wolnym ogniu do czasu aż niemal cały sok odparuje, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory miksujemy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy zmiksowane pomidory, po 2-3 minutach dorzucamy lekko odciśnięty szpinak i gotujemy razem 2 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy połowę ugotowanej kaszy, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy połową pieczarek i odrobiną szpinaku z pomidorami. Układamy plastry mozzarelli. Wsypujemy pozostałą kaszę, na nią resztę pieczarek i następnie szpinaku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Układamy porozrywane plasterki żółtego sera. Zapiekamy 10-15 minut (do rozpuszczenia się i lekkiego przyrumienienia sera) w temperaturze 170 stopni. Podajemy posypaną drobno posiekaną natką pietruszki (a miłośnikom ketchupu polewamy dodatkowo ich ulubionym dodatkiem :)).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować