Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przepłukujemy dwukrotnie zimną wodą i zalewamy w stosunku 1:2 wodą. Gotujemy ją około 15 minut w lekko osolonej wodzie
Kurczaka tniemy w kosteczkę i obsmażamy na złoto na oleju kokosowym obsypując lekko pieprzem ziołowym i szczyptą soli
Jajka roztrzepujemy w miseczce i dodajmy do nich śmietanę/jogurt, mieszamy, dodajemy po pół łyżeczki curry i słodkiej papryki.
W dużej misce mieszamy wystudzoną kaszę jaglaną z kurczakiem i jajkami ze śmietaną oraz połową tarkowanego sera.
Całość układamy do natłuszczonego lekko olejem kokosowym naczynia żaroodpornego, posypujemy na wierzchu kukurydzą i żółtym serem.
Pieczemy około 30-35 minut w nagrzanym już piekarniku w 180 stopniach.
Ser ma się nam ładnie zezłocić, ale nie spalić.
Po upieczeniu odczekajcie 10-15 minut, aby zapiekanka się nie rozpadała i kroimy i podajemy z roszponką i najlepiej z majonezem.
Smacznego!
Porady
Można dorzucić zamiast kukurydzy groszek lub fasolę.
Komentarze