Bardzo fajny, prosty przepis :) A przede wszystkim smaczny :)
20 min
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
ogórki konserwowe ok 3-4 ogórków
papryka konserwowa bądź świeża ( cały mały słoiczek bądź jedną świeżą )
ok. 3 piersi z kurczaka
kostka sera żółtego
kukurydza
przyprawy t.j. przyprawa do kurczaka, pieprz, zioła prowansalskie itd
Zapiekanka z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Żółty ser trzemy na tarce. Umytego i pokrojonego kurczaka smażymy na oleju z przyprawami. Na brytfankę wykładamy jedno opakowanie ciasta francuskiego. Nakłuwamy go widelcem i posypujemy odrobiną ziół prowansalskich oraz małą ilością sera.Na ciasto wykładamy część usmażonego kurczaka. Następnie wysypujemy pokrojone ogórki i paprykę oraz kukurydzę. Na to sypiemy po raz kolejny część sera. Następnie resztkę kurczaka oraz resztę sera.
Całość przykrywamy drugim ciastem francuskim, ponownie go nakłuwając. Całość wstawiamy do nagrzanego uprzednio piekarnika do 180 stopni. Pieczemy aż ciasto się zarumieni i będzie chrupkie.
Porady
Najwięcej sera musi być posypanego na spodzie i na wierzchu, aby dobrze skleiły się składniki z ciastami.
Komentarze