Zapiekanka śródziemnomorska z białą kiełbasą a'la luna

0 (0 ocen)

pyszna aromatyczna i efektowna

Składniki:

  • 4 białe kiełbaski
    35 dkg białego boczku
    1 bakłażan
    1 cukinia
    garść oliwek
    po pół czerwonej i żółtej papryki
    1 cebula
    1 kulka mozzarelli
    200 gr śmietany
    2 łyżeczki koncentratu
    szczypta oregano
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka śródziemnomorska z białą kiełbasą a'la luna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka śródziemnomorska z białą kiełbasą a'la luna 1. Kiełbaski pokroić na kawałki, boczek w plasterki, Każdy kawałek kiełbaski zawinąć w boczek i spiąć wykałaczką. Ustawić w naczyniu żaroodpornym i bez przykrycia wstawić do piekarnika na ok pół godziny.
  • Zapiekanka śródziemnomorska z białą kiełbasą a'la luna 2. Bakłażan pokroić w plastry i posolić, paprykę i cebulkę przysmażyć na łyżce oleju. Cukinię też pokroić w plastry. Bakłażan wypłukać kiedy puści sok i osączyć na sicie. Formę wysmarować olejem i ułożyć na przemian cukinię z bakłażanem.
  • Zapiekanka śródziemnomorska z białą kiełbasą a'la luna 3. Posypać przysmażoną papryką z cebulką. Śmietanę wymieszać z koncentratem mąką kukurydzianą, oregano i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Polać równomiernie ułożone warzywa. Posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami i ułożyć pokrojoną mozzarellę.
  • Zapiekanka śródziemnomorska z białą kiełbasą a'la luna 4. Na wierzchu ustawić zapieczone już kiełbaski w boczku, posypać ziołami prowansalskimi (szczypta) i wstawić zapiekankę na pół godziny do piekarnika. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować