Zapiekanka śródziemnomorska z białą kiełbasą a'la luna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbaski pokroić na kawałki, boczek w plasterki, Każdy kawałek kiełbaski zawinąć w boczek i spiąć wykałaczką. Ustawić w naczyniu żaroodpornym i bez przykrycia wstawić do piekarnika na ok pół godziny.
2.Bakłażan pokroić w plastry i posolić, paprykę i cebulkę przysmażyć na łyżce oleju. Cukinię też pokroić w plastry. Bakłażan wypłukać kiedy puści sok i osączyć na sicie. Formę wysmarować olejem i ułożyć na przemian cukinię z bakłażanem.
3.Posypać przysmażoną papryką z cebulką. Śmietanę wymieszać z koncentratem mąką kukurydzianą, oregano i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Polać równomiernie ułożone warzywa. Posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami i ułożyć pokrojoną mozzarellę.
4. Na wierzchu ustawić zapieczone już kiełbaski w boczku, posypać ziołami prowansalskimi (szczypta) i wstawić zapiekankę na pół godziny do piekarnika. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.
Komentarze