600 g mniejszych ziemniaków ugotowanych w mundurkach, tak na pół twardo
600 g surowej białej kiełbasy
kilka plastrów boczku wędzonego na dno naczynia (ok. 200 g)
garść liści szpinaku baby
1/2 papryki świeżej
2 spore cebule pokrojone w talarki
300 g tartego sera mozzarelli do zapiekanek
sól, pieprz, ew. ulubiona przyprawa do ziemniaków
trochę oleju do przesmażenia
Zapiekanka z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Ugotowane ziemniaki ostudzić, orać ze skórki i pokroić w talarki.
- Białą kiełbasę pokroić na krążki 2 centymetrowe i przesmażyć z cebulą na oleju, tak aby cebula się zeszkliła i kiełbasa ścięła, pod koniec dodać paprykę pokrojoną w paski i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć plastrami boczku, następnie warstwą ziemniaków, teraz posypać przyprawami, dalej ułożyć warstwę z kiełbasy, na wierzch znowu ziemniaki, przyprawy i tarty ser.
Piec w piekarniku w 180 stopniach do ładnego zrumienienia.
Smacznego
Komentarze