Zapiekanka z białą kiełbasą

5 (4 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Świetnie się sprawdza jako obiad bez wysiłku :)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mniejszych ziemniaków ugotowanych w mundurkach, tak na pół twardo
    600 g surowej białej kiełbasy
    kilka plastrów boczku wędzonego na dno naczynia (ok. 200 g)
    garść liści szpinaku baby
    1/2 papryki świeżej
    2 spore cebule pokrojone w talarki
    300 g tartego sera mozzarelli do zapiekanek
    sól, pieprz, ew. ulubiona przyprawa do ziemniaków
    trochę oleju do przesmażenia
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekanka z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Ugotowane ziemniaki ostudzić, orać ze skórki i pokroić w talarki.
    - Białą kiełbasę pokroić na krążki 2 centymetrowe i przesmażyć z cebulą na oleju, tak aby cebula się zeszkliła i kiełbasa ścięła, pod koniec dodać paprykę pokrojoną w paski i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu.
    - Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć plastrami boczku, następnie warstwą ziemniaków, teraz posypać przyprawami, dalej ułożyć warstwę z kiełbasy, na wierzch znowu ziemniaki, przyprawy i tarty ser.
    Piec w piekarniku w 180 stopniach do ładnego zrumienienia.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować