Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii

0 (0 ocen)

Prosta zapiekanka, wymyślona na potrzeby zaspokojenia głodu :)

Składniki:

  • Składniki:
    1 opakowanie makaronu np. kokardki (czy wstążki - już nie pamiętam ;)
    2 opakowania szpinaku mrożonego, koniecznie w liściach
    pół pora
    pół szklanki orzechów pinii- prażonych na suchej patelni (można zastąpić orzechami włoskimi - są tańsze)
    4 pomidory obrane ze skórki
    sery: u mnie 1 kulka mozzarelli, 10 dag sera gouda oraz 1 serek z niebieską pleśnią
    200 ml śmietanki kremówki
    2 jajka
    olej do smażenia
    2 ząbki czosnku
    suszona bazylia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy na wpół miękko. Szpinak podsmażamy na oleju z czosnkiem oraz pokrojonym porem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • zapiekanka szpinakowa 2. Pomidory sparzamy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy makaron ze szpinakiem oraz pomidorami. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz układamy cząstki serów.
  • zapiekanka serowo - szpinakowa 3. Sos: śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut.

Porady

orzechy piniowe są bardzo drogie, dlatego można je pominąć w przepisie albo zastąpić orzechami włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować