Zapiekanka ryżowa z kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

idealna na piątkowy obiad

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 200 gram ryżu
    1 kalafior
    1 czerwona papryka
    1 pęczek koperku
    20 dag żółtego sera
    10 dag masła
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.
    Odcedzić, ostudzić.
    Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i również ugotować na pół miękko w osolonej wodzie.
    Odcedzić, ostudzić.
    Paprykę opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę.
    Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.
    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Wszystko przełożyć do miski.
    Doprawić do smaku solą i pieprze i wymieszać.
    Formę żaroodporną wysmarować olejem.
    Przełożyć do niej ryż.
    Na wierzchu ułożyć plasterki masła.
    Zapiekankę przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Zapiekać 20 minut w 190 st C.
    Następnie odkryć i zapiekać kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.
    Podawać na gorąco.
    Najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować