Zapiekanka ryżowa z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.
Odcedzić, ostudzić.
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i również ugotować na pół miękko w osolonej wodzie.
Odcedzić, ostudzić.
Paprykę opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę.
Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wszystko przełożyć do miski.
Doprawić do smaku solą i pieprze i wymieszać.
Formę żaroodporną wysmarować olejem.
Przełożyć do niej ryż.
Na wierzchu ułożyć plasterki masła.
Zapiekankę przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać 20 minut w 190 st C.
Następnie odkryć i zapiekać kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.
Podawać na gorąco.
Najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze