Ryżowa zapiekanka z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut. Kalafior blanszujemy ok 2 minut we wrzątku. Warzywa z wywaru* drobno siekamy, groszek konserwowy odcedzamy z zalewy. Suszone pomidory zalewamy 1/2 szkl gorącej wody. Do ryżu dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy i mieszamy. Warzywa z wywaru, groszek i posiekane suszone pomidory mieszamy razem, przyprawiamy pieprzem, słodką papryką i łączymy z ryżem. Jajko roztrzepujemy i stopniowo dodajemy do niego mleko. Do masy jajecznej dodajemy posiekany drobno koperek.
2.Naczynie żaroodporne smarujmy 1 łyżeczką oleju, nakładamy ryż z warzywami, następnie kalafior i wszystko zalewamy masą jajeczną z koperkiem. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut. Smacznego:)
Porady
zamiast warzyw z wywaru można użyć surowej marchewki i pietruszką i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach
Komentarze