Ryżowa zapiekanka z kalafiorem

4.48 (153 ocen)

  • 60 min

Pyszna, sycąca i kolorowa zapiekanka.

  • 60 min

Składniki:

  • - ryż biały lub brązowy - 300 g
    - warzywa z wywaru - u mnie marchewka i pietruszka
    - groszek konserwowy - 1 puszka
    - mrożony kalafior - 1 opak
    - suszone pomidory - 5 szt - u mnie z Rossmanna
    - mleko - 1/2 szkl
    - jajko - 1 szt
    - koperek - 1 pęczek
    - sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma
    - olej - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko

Ryżowa zapiekanka z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hkc65t 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut. Kalafior blanszujemy ok 2 minut we wrzątku. Warzywa z wywaru* drobno siekamy, groszek konserwowy odcedzamy z zalewy. Suszone pomidory zalewamy 1/2 szkl gorącej wody. Do ryżu dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy i mieszamy. Warzywa z wywaru, groszek i posiekane suszone pomidory mieszamy razem, przyprawiamy pieprzem, słodką papryką i łączymy z ryżem. Jajko roztrzepujemy i stopniowo dodajemy do niego mleko. Do masy jajecznej dodajemy posiekany drobno koperek.
  • image-11atkkp 2. Naczynie żaroodporne smarujmy 1 łyżeczką oleju, nakładamy ryż z warzywami, następnie kalafior i wszystko zalewamy masą jajeczną z koperkiem. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut. Smacznego:)

Porady

zamiast warzyw z wywaru można użyć surowej marchewki i pietruszką i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować