Zapiekanka makaronowa z szynką i serem

4.99 (146 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanka makaronowa jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30dag makaronu rurki
    20dag szynki konserwowej
    15dag żółtego sera
    2 cebulki dymki
    2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
    300ml wody
    20dag śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    Sól, pieprz
    Masło
Wystaw ocenę:

4.99 (146 ocen)

Zapiekanka makaronowa z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, uważając by go nie rozgotować.
    Szynkę i ser pokroić w kostkę.
    Cebulkę dymkę posiekać.
    Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie, dodać śmietaną, wymieszać, doprawić do smaku.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na dno makaron, dodać szynkę, żółty ser, cebulę i czosnek niedźwiedzi, przemieszać. Całość zalać wodą ze śmietanę, wymieszać. Dokładnie przykryć cały makaron (przykrywką do naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową).
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny. Około 5-8 minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć pokrywkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować