Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanka makaronowa jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna.
Zapiekanka makaronowa z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, uważając by go nie rozgotować.
Szynkę i ser pokroić w kostkę.
Cebulkę dymkę posiekać.
Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie, dodać śmietaną, wymieszać, doprawić do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na dno makaron, dodać szynkę, żółty ser, cebulę i czosnek niedźwiedzi, przemieszać. Całość zalać wodą ze śmietanę, wymieszać. Dokładnie przykryć cały makaron (przykrywką do naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny. Około 5-8 minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć pokrywkę.
Komentarze