ok 40 dag makaronu penne
1 podwójna pierś kurczaka
ok 40 dag świeżych pieczarek
2 większe pomidory lub kilka koktajlowych
1 cebula
ząbek czosnku
ok 20 dag sera żółtego
olej lub oliwa z oliwek
1 kostka rosołowa drobiowa
sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
Zapiekanka makaronowa z piersią kurczaka i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy ziołami prowansalskimi, wduszamy czosnek i smażymy na rozgrzanym oleju. Pieczarki i cebulę kroimy w paski i delikatnie podsmażamy.
W międzyczasie kroimy pomidory w niewielką kostkę lub koktajlowe na pół i trzemy ser na tarce o dużych oczkach.
W szklance gorącej wody rozrabiamy kostkę rosołową.
Kiedy makaron, pierś i pieczarki są już gotowe przekładamy wszystko do brytfanki bądź naczynia żaroodpornego. Zalewamy bulionem z kostki rosołowej i posypujemy bazylią i oregano, mieszamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 - 25 min. Następnie dodajemy pomidory, mieszamy i wierzch posypujemy serem. Pieczemy jeszcze ok 5 - 10 min.
Komentarze