Soczyste żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka czyścimy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze części. Posypujemy ziołami prowansalskimi oraz przyprawą do mięs. W brytfance lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy żeberka.
2.Żeberka pieczemy pod przykryciem ok 1 godz, w zależności od grubości mięsa czas pieczenia może być krótszy bądź dłuższy. Kiedy mięso się ładnie zarumieni podlewamy szklanką gorącego bulionu. Gotujemy aż do miękkości.
3.Kiedy nasze mięso jest już miękkie, dodajemy cebulę pokrojoną w paski oraz wyciskamy czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze ok 3 - 5 min, aż cebula się ładnie zrumieni.
Gotowe żeberka możemy podawać z ziemniakami oraz buraczkami domowej roboty :) Smacznego :)
Komentarze