Soczyste żeberka

4.5 (191 ocen)

Smakowita uczta dla smakoszy soczystych mięs.

Składniki:

  • ok. 1 kg żeberek wieprzowych
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    przyprawa do mięs
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczyste żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gew0ac 1. Żeberka czyścimy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze części. Posypujemy ziołami prowansalskimi oraz przyprawą do mięs. W brytfance lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy żeberka.
  • 2. Żeberka pieczemy pod przykryciem ok 1 godz, w zależności od grubości mięsa czas pieczenia może być krótszy bądź dłuższy. Kiedy mięso się ładnie zarumieni podlewamy szklanką gorącego bulionu. Gotujemy aż do miękkości.
  • 3. Kiedy nasze mięso jest już miękkie, dodajemy cebulę pokrojoną w paski oraz wyciskamy czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze ok 3 - 5 min, aż cebula się ładnie zrumieni.
    Gotowe żeberka możemy podawać z ziemniakami oraz buraczkami domowej roboty :) Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować