Wyjątkowa, niezapomniana w smaku zapiekanka z dodatkiem cukinii, pora i pieczarek zapieczona pod delikatnym beszamelem.
60 min
Dla 5 osób
Składniki:
400 g makaronu świderki
2 filety z kurczaka
1 por
1 cebula
250 g pieczarek
2 małe cukinie
100 g startego sera żółtego
sól
pieprz
słodka papryka
przyprawa go gyrosa
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
Pora oczyścić, pokroić w półplasterki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pora i pieczarki i wszystko razem przesmażyć.
Na sam koniec dodać cukinię doprawić solą i pieprzem i razem poddusić.
Fileta pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką i przyprawa do gyrosa, skropić olejem. Usmażyć na rumiano.
Naczynie do zapiekania posmarować olejem.
Makaron wymieszać z usmażonym filetem i warzywami.
Połowę makaronu wyłożyć do naczynia, posypać startym serem i przykryć pozostałym makaronem z warzywami.
Masło roztopić, dodać mąkę i chwilkę razem przesmażyć.
Następnie zalać mlekiem i gotować do zgęstnienia sosu.
Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
Do sosu dodać posiekana natkę pietruszki.
Przygotowanym sosem zalać zapiekankę.
Piec 25 minut w 190 stopniach.
Komentarze