Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Wyjątkowa, niezapomniana w smaku zapiekanka z dodatkiem cukinii, pora i pieczarek zapieczona pod delikatnym beszamelem.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 400 g makaronu świderki
    2 filety z kurczaka
    1 por
    1 cebula
    250 g pieczarek
    2 małe cukinie
    100 g startego sera żółtego
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    przyprawa go gyrosa

    SOS:

    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    posiekana natka pietruszki
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    olej
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie.
    Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
    Pora oczyścić, pokroić w półplasterki.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pora i pieczarki i wszystko razem przesmażyć.
    Na sam koniec dodać cukinię doprawić solą i pieprzem i razem poddusić.

    Fileta pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką i przyprawa do gyrosa, skropić olejem. Usmażyć na rumiano.

    Naczynie do zapiekania posmarować olejem.
    Makaron wymieszać z usmażonym filetem i warzywami.
    Połowę makaronu wyłożyć do naczynia, posypać startym serem i przykryć pozostałym makaronem z warzywami.

    Masło roztopić, dodać mąkę i chwilkę razem przesmażyć.
    Następnie zalać mlekiem i gotować do zgęstnienia sosu.
    Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
    Do sosu dodać posiekana natkę pietruszki.

    Przygotowanym sosem zalać zapiekankę.
    Piec 25 minut w 190 stopniach.










    ŹRÓDŁO: smakinatalerzu.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować