Zapiekanki to dania, które lubię najbardziej, bo takie coś z niczego zazwyczaj wychodzi bardzo dobre. Nie inaczej było tym razem... zapiekanka wyszła mega, dlatego dzielę się z Wami swoim własnym przepisem.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
200 g makaronu (u mnie świderki, ale mogą być penne lub dowolny ulubiony)
300 g pieczarek
300 g kalafiora
200 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
ew. łyżka fety
olej lub masło klarowane do smażenia
sól i pieprz do smaku
50 g żółtego sera (zetrzeć)
Sos koperkowy:
300 ml bulionu
200 ml śmietany 30%
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka koperku suszonego lub pół pęczka świeżego
2 ząbki czosnku (przecisnąć)
sól i pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem, pieczarkami i szpinakiem w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos koperkowy:
Wszystkie składniki z przepisu wymieszać w misce.
2.Zapiekanka:
Makaron ugotować al dente. Kalafior podzielić na małe różyczki i również ugotować al dente. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej, wrzucić szpinak i mieszać aż do utraty objętości. Na koniec doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i dodać pokruszoną fetę, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojone w plastry pieczarki, smażyć i na koniec doprawić.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć ugotowany makaron, kalafior, pieczarki i szpinak. Delikatnie wymieszać i zalać sosem. Górę posypać tartym serem i przykryć folią aluminiową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez 20 minut, zdjąć folię i piec kolejne 20 minut do zrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 5 minut, żeby odpoczęło i można podawać.
Komentarze