Pyszna i sycąca zapiekanka z warzywami i schabem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Mojemu mężowi bardzo posmakowała ta zapiekanka i nadał jej taką nazwę.
1 godz. 40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g schabu
4 średnie ziemniaki
1 czerwona papryka
1/2 cukinii
2 średnie cebule
100 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka musztardy
1/2 szklanki bulionu
sól, pieprz
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
masło do posmarowania formy
Zapiekanka a"la szaszłyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić w plastry, rozbić lekko tłuczkiem i posypać solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką. Mięso podsmażyć na patelni z obu stron na rumiano, i pokroić na 2-3 części. Ziemniaki pokroić w grubsze plastry i gotować w osolonej wodzie 5 minut od momentu zagotowania się wody. Cukinię oraz cebulę pokroić w grubsze plastry, a paprykę w paski. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać na przemian: ziemniaki, mięso, cebulę, paprykę, cukinię, aż do wyczerpania wszystkich składników. Patelnię po smażeniu mięsa pogrzać, wlać bulion, śmietanę, dodać musztardę, i doprowadzić do wrzenia. Zapiekankę polać powstałym sosem i posypać ziołami prowansalskimi. Naczynie nakryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec godzinę, następnie zdjąć folię i zapiekać 25 minut aby warzywa się zarumieniły.
Komentarze