Zapiekanka a"la szaszłyk

4.48 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i sycąca zapiekanka z warzywami i schabem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Mojemu mężowi bardzo posmakowała ta zapiekanka i nadał jej taką nazwę.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g schabu
    4 średnie ziemniaki
    1 czerwona papryka
    1/2 cukinii
    2 średnie cebule
    100 ml śmietany kremówki
    1 łyżeczka musztardy
    1/2 szklanki bulionu
    sól, pieprz
    łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    łyżeczka czosnku granulowanego
    łyżeczka ziół prowansalskich
    olej do smażenia
    masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Zapiekanki

Zapiekanka a"la szaszłyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w plastry, rozbić lekko tłuczkiem i posypać solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką. Mięso podsmażyć na patelni z obu stron na rumiano, i pokroić na 2-3 części. Ziemniaki pokroić w grubsze plastry i gotować w osolonej wodzie 5 minut od momentu zagotowania się wody. Cukinię oraz cebulę pokroić w grubsze plastry, a paprykę w paski. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać na przemian: ziemniaki, mięso, cebulę, paprykę, cukinię, aż do wyczerpania wszystkich składników. Patelnię po smażeniu mięsa pogrzać, wlać bulion, śmietanę, dodać musztardę, i doprowadzić do wrzenia. Zapiekankę polać powstałym sosem i posypać ziołami prowansalskimi. Naczynie nakryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec godzinę, następnie zdjąć folię i zapiekać 25 minut aby warzywa się zarumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować