Kebabczety zazwyczaj smażymy lub grillujemy, ja proponuję upiec na ryżu. Danie świetnie smakuje podane z sałatą ze szczypiorem i śmietaną.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
kebabczety: 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
pół papryki czerwonej i żótej
pół cebuli czerwonej
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
słodka i ostra mielona papryka
sól, pieprz
olej do smażenia
sos: 1 szklanka ryżu
3 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół papryki czerwonej i żółtej
pół cebuli
Kebabczety pieczone na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kebabczety: do miski przełożyć mięso mielone. Dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę (powinna mieć intensywny smak).Wstawić do lodówki na 2 godz, żeby smaki się przegryzły (schłodzone mięso bedzie również łatwiej się formowało).
2.Sos: cebulę posiekać, papryki pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem.Chwilę poddusić, do zrumienienia, po czym zalać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
3.Wilgotnymi dłońmi formować wałeczki ze schłodzonego mięsa i nabić je na namoczone wcześniej patyczki od szaszłyków. Szaszłyki podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, ale nie za długo, tak, aby mięso się tylko ścięło.
4.Do naczynia żarodpornego przesypać ryż i zalać sosem. Na wierzchu poukładać kebabczety. Danie piec 60 minut pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, aby całość się zrumieniła. Danie świetnie smakuje podane z sałatą ze szczypiorem i śmietaną.
Komentarze