REKLAMA

Kebabczety pieczone na ryżu

wyświetlono: 1156 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

Kebabczety zazwyczaj smażymy lub grillujemy, ja proponuję upiec na ryżu. Danie świetnie smakuje podane z sałatą ze szczypiorem i śmietaną.

opublikowany: 14.05.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • kebabczety: 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    pół papryki czerwonej i żótej
    pół cebuli czerwonej
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka sosu sojowego
    słodka i ostra mielona papryka
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    sos: 1 szklanka ryżu
    3 szklanki bulionu drobiowego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    pół papryki czerwonej i żółtej
    pół cebuli
Ocena:

(średnia 4.5 z 146 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Kebabczety pieczone na ryżu 1. Kebabczety: do miski przełożyć mięso mielone. Dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę (powinna mieć intensywny smak).Wstawić do lodówki na 2 godz, żeby smaki się przegryzły (schłodzone mięso bedzie również łatwiej się formowało).
  • Kebabczety pieczone na ryżu 2. Sos: cebulę posiekać, papryki pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem.Chwilę poddusić, do zrumienienia, po czym zalać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
  • kebabczety 3. Wilgotnymi dłońmi formować wałeczki ze schłodzonego mięsa i nabić je na namoczone wcześniej patyczki od szaszłyków. Szaszłyki podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, ale nie za długo, tak, aby mięso się tylko ścięło.
  • kebabczety 4. Do naczynia żarodpornego przesypać ryż i zalać sosem. Na wierzchu poukładać kebabczety. Danie piec 60 minut pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, aby całość się zrumieniła. Danie świetnie smakuje podane z sałatą ze szczypiorem i śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE