Zapiekane naleśniki z serem

4.47 (150 ocen)

  • 60 min

Naleśniki z waniliowym serem, zapieczone pod śmietankowym kremem podane na ciepło są dobrym pomysłem na podwieczorek dla dzieci i dorosłych.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:

    mąka tortowa – 1,5 szk.
    mleko – 1 szk.
    woda - 1/2 szk.
    jajko – 1 szt.
    szczypta soli

    FARSZ DO NALEŚNIKÓW:

    ser biały – 300 g
    waniliowy ser homogenizowany – 500 g
    domowy cukier waniliowy – 1 łyżka
    jajko – 2 szt.

    PONADTO:

    śmietana kremówka – 1/2 szk.
    cukier puder - 1 łyżka
    jajko – 1 szt.
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Zapiekane naleśniki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane naleśniki z serem 1. CIASTO NALEŚNIKOWE: mleko, wodę i jajko umieścić w misce i roztrzepać trzepaczką lub zmiksować mikserem. Dodać mąkę, szczyptę soli i dokładnie zmiksować. Ciasto na naleśniki powinno mieć jednolitą konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na około pół godziny. Gdy okazało się zbyt gęste, to należy dolać nieco mleka lub wody.
  • Zapiekane naleśniki z serem 2. FARSZ DO NALEŚNIKÓW: biały ser rozgnieść widelcem, połączyć z serkiem homogenizowanym, żółtkami, cukrem i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać.
  • Zapiekane naleśniki z serem 3. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju. Smarować je serowym farszem i zwijać w rulony. Układać w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Naleśniki polać
    śmietaną kremówką roztrzepaną z jajkiem i cukrem pudrem. Wstawić do nagrzanego do 170°C
    piekarnika na 20 minut. Naczynie z naleśnikami wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do przestygnięcia.

Porady

*naleśniki podałam z domową galaretką malinową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować