Zapiekane małże

0 (0 ocen)

  • 10 min

Razem z tą potrawą zabieram Was w podróż na południe Włoch.Kiedy będziecie ją przygotowywać, ważne jest żeby dokładnie oczyścić małże.

  • 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg muli
    2 łyżki bułki tartej
    2 kromki chleba namoczone w wodzie
    1 ząbek czosnku
    2 duże pomidory obrane ze skóry i pokrojone w drobną kostkę
    1 ostra papryczka peperoncino
    2 łyżki oliwy z oliwek
    pęczek natki pietruszki posiekany
    sól i pieprz


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zapiekane małże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mule moczymy w wodzie z solą przez pół godziny i czyścimy.
    Otwarte uderzamy w stół, jeśli się nie zamkną – wyrzucamy
  • 2. Na patelni podsmażamy oliwę z oliwek z posiekanym czosnkiem. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę peperoncino i pomidory (jeśli wolicie mniej ostre dania, usuńcie z papryki pestki). Smażymy około 2 minut, po czym dorzucamy na patelnię odciśnięty z wody chleb, razem z bułką tartą i posiekaną natką pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Wyczyszczone małże wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy i trzymając mocno rondel i przykrywkę potrząsamy, co jakiś czas, aż się otworzą.
  • 4. Faszerujemy je przygotowaną mieszanką i zapiekamy 5-8 minut w tem. 200’C.
    Podajemy gorące z pieczywem i białym winem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować