zapiekane łazanki z opieńkami i kapustą

0 (0 ocen)

zapiekany domowy makaron z opieńkami, białą kapustą oraz hiszpańskim serem el pastor

Składniki:

  • mała główka kapusty białej lub włoskiej
    sól u mnie grzybowa, można użyć również domowej vegety
    2 cebule
    około 1 kg małych opieniek
    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy
    gałka muszkatołowa
    suszony czosnek w płatkach, może być również graulowany
    150 g wędzonego surowego boczku

    na każdą porcję 1 plasterek sera el pastor, lub innego hiszpańskiego sera dojrzewającego

    500 g domowych łazanek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane łazanki z opieńkami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąb, szatkujemy i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Odcedzamy i trzymamy w cieple.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę, smażymy skwarki, dodajemy posiekaną cebulę.
  • 3. Opieńki gotujemy w osolonym wrzątku.
  • 4. Do garnka przekładamy ugotowane najlepiej gorące łazanki. Dodajemy ugotowaną kapustę, skwarki oraz odcedzone opieńki. Doprawiamy przyprawami do smaku.
  • 5. Łazanki przekładamy do naczynek do zapiekania. Na wierzch układamy plasterek sera. Zapiekamy w 180 stopniach C około 15 minut.

Porady

Tak przygotowane łazanki można oczywiście jeść bez pieczenia, a zapiec można to co zostanie (jeśli zostanie ;) ) dopiero na drugi dzień. Przepis na makaron: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/makaron-domowy-8

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować