Zapiekane bułki z oliwkami pod buraczaną kołderką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Pyszne, chrupiące zapiekane bułeczki to fajna przekąska na ciepło. Bardzo dobrze smakują z pieczonym schabem ( np. z obiadu).
Możemy wykorzystać zarówno buraki pieczone w piekarniku jak i gotowane ( gdy gotujemy na ćwikłę). Kilka składników wystarczy by delektować się niebanalną, zdrową bułką z warzywami.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 bułki z oliwkami
    https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/bulki-ziolowe-z-oliwkami-z-pomidorowa-nuta
    2 buraczki czerwone gotowane lub pieczone
    3 mini ogórki chili lub 1 konserwowy ogórek
    1 mała cebula fioletowa
    1 mały ząbek czosnku
    2-3 grubsze plastry schabu pieczonego
    2-3 grubsze plastry sera żółtego
    1 łyżka kaparów marynowanych
    garść młodego szpinaku
    2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
    sok z cytryny do smaku
    sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

    do posypania zapiekanek ser żółty tarty lub w plastrach, czarnuszka lub płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane bułki z oliwkami pod buraczaną kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki, cebulę, ser żółty, schab kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Buraczki ścieramy na tarle o grubych oczkach. Wszystko mieszamy w misce dodając śmietanę, kapary, szpinak i przyprawy.

    Bułki przekrawamy, nakładamy sporo farszu na każdą połówkę. Wierzch dekorujemy serem żółtym i czarnuszką.

    Podpiekamy na suchej patelni, pod przykryciem, aż ser zacznie się topić. Mają być ciepłe, ale nie gorące.

Porady

Dla fanów zapiekanek z sosem, polecam w tym wypadku sos czosnkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary Schab Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować