mirabelki zapiekane pod kołderką

0 (0 ocen)

  • 45 min

pyszny słodko-kwaśny deser w kokilkach

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto

    mąka 160 gram
    cukier puder 60 gram
    żółtka 1 sztuka
    masło 100 gram
    sól 1 szczypta
    śmietana 18 proc 1 łyżka

    frużelina mirabelkowa

    mirabelki 1/2 kilograma
    cukier 1/2 szklanki
    cukier waniliowy 1/2 opakowanie
    cynamon 1 szczypta
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    woda 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mirabelki zapiekane pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy szczyptę soli oraz żółtko i łyżkę śmietany. Zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.W tym czasie możemy przygotować frużelinę z mirabelek.
    Frużelina:
    Mirabelki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Gotujemy na małym ogniu a kiedy zmiękną dodajemy cukier i cynamon, mieszamy, a następnie wlewamy rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Frużelinę studzimy.
    Przekładamy frużelinę do wysmarowanych masłem kokilek. Ciasto wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy dość grubo (na około 0.5 cm-0,7cm), wycinamy koła troszkę większe od średnicy kokilki i przykrywamy nim frużelinę w kokilkach zaginając pod spód brzegi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 18-20 minut. Podajemy lekko przestudzone ,ale jeszcze ciepłe, wierzch możemy posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować