Zakręcone ślimaczki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, cukru, drożdży i łyżki mąki zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Podprażyć chwilę w garnku z cukrem waniliowym.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć, dodać rozczyn i zarobić gładkie elastyczne ciasto.
Pozostwić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 35x55 cm, posmarować roztopionym masłem.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć jabłka, rozprowadzić równomiernie po całym cieście.
Zawinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Pokroić na 2 cm plastry.
Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Piec w 190 stopniach 15 - 20 minut do zezłocenia.
Po upieczeniu posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem cynamonowym.
Komentarze