Zakręcone ślimaczki z jabłkiem

1.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Zakręcone drożdżówki z prażonym jabłuszkiem oprószone cynamonowym cukrem.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    600 g mąki
    22 g drożdży
    160 g mleka
    50 g cukru
    1 jajo
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    150 g roztopionego masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    PONADTO:

    3 jabłka
    1 łyżka cukru waniliowego
    masło do posmarowania
    cukier cynamonowy do posypania
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Zakręcone ślimaczki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, cukru, drożdży i łyżki mąki zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia.
    Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Podprażyć chwilę w garnku z cukrem waniliowym.
    Wszystkie składniki na ciasto połączyć, dodać rozczyn i zarobić gładkie elastyczne ciasto.
    Pozostwić do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 35x55 cm, posmarować roztopionym masłem.
    Na rozwałkowane ciasto wyłożyć jabłka, rozprowadzić równomiernie po całym cieście.
    Zawinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku.
    Pokroić na 2 cm plastry.
    Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
    Piec w 190 stopniach 15 - 20 minut do zezłocenia.
    Po upieczeniu posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem cynamonowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do szkoły

Podobne przepisy

To może cię zainteresować