Zakręcone pizzerinki z grzybami , szynką i żółtym serem

5 (4 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wykonane trochę na styl pizzy . Doskonałe na przekąskę lub cały posiłek . Podane z sosem lub bez , z barszczykiem czerwonym lub białym , zawsze znajdą chętnych na ich skosztowanie :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn :
    42 g drożdży - u mnie Babuni
    1/2 szklanka ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    Ciasto :
    3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
    2 łyżki jogurtu typu greckiego
    1/2 szklanki ciepłej wody
    4 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    Dodatki :
    2 łyżki masła
    1 obrana cebula
    300 g obgotowanych , mrożonych grzybów
    sól i pieprz do smaku
    200 g żółtego sera - u mnie mozzarella
    czubryca zielona
    oregano
    6 łyżek keczupu pikantnego
    6 plasterków szynki - u mnie od szwagra
    Dodatkowo :
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Pizzerinki

Zakręcone pizzerinki z grzybami , szynką i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakręcone pizzerinki z grzybami , szynką i żółtym serem 1. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na około 20 minut . Do mąki dodaję zaczyn , wodę , olej , jogurt , sól zagniatam ciasto aż zacznie ostawać od ręki , podsypuję mąką nakrywam ściereczką , pozostawiam na około 30 minut aż podwoi swoja objętość .
  • Zakręcone pizzerinki z grzybami , szynką i żółtym serem 2. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję rozmrożone grzyby , podsmażam , doprawiam solą i pieprzem , studzę .
    Ciasto wałkuję na prostokąt , smaruję keczupem , posypuję przygotowanymi grzybami , układam szynkę , posypuję startym na tarce o dużych oczkach serem , czubrycą i oregano . Ciasto z dodatkami zwijam jak roladę , kroję na 12 plastrów , układam na blasze - w odstępach farszem do góry , pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .
  • 3. Pizzerinki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni , piekę około 20 minut do zrumienienia .

Porady

Dzięki dodatkowi oleju i jogurtu pizzerinki na drugi dzień są nadal mięciutkie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować