Świetne na imprezę czy kolacje. Zakręcone pizzerinki świetnie wyglądają i równie dobrze smakują :)
1 godz. 50 min
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
220 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
200 ml domowego ketchupu (przepis tutaj) lub sosu pomidorowego (przepis tutaj)
1 mała cebula
100 g szynki drobiowej
250 g sera mozzarella
100 g pikantnego sera (np. cheddar)
1/2 łyżki suszonego oregano
Zakręcone pizzerinki do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Do mąki dodać sól, podrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć czystą ścierką. Odstawić do podrośnięcia na ok 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, szynkę na paski, sery zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podrośnięte ciasto chwilę ugnieść i rozwałkować na prostokąt. Wysmarować sosem, dodać cebulę i szynkę. Posypać serem i oregano. Ciasto zwinąć w rulon (od dłuższego boku) i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Pizzerinki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25-30 minut, do czasu aż ciasto będzie upieczone i ładnie zarumienione.
Porady
Ciasto na pizze można także przygotować w automacie do wypieku chleba.
Komentarze