Zakręcone pizzerinki do odrywania

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Świetne na imprezę czy kolacje. Zakręcone pizzerinki świetnie wyglądają i równie dobrze smakują :)

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    220 ml ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Dodatki:
    200 ml domowego ketchupu (przepis tutaj) lub sosu pomidorowego (przepis tutaj)
    1 mała cebula
    100 g szynki drobiowej
    250 g sera mozzarella
    100 g pikantnego sera (np. cheddar)
    1/2 łyżki suszonego oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zakręcone pizzerinki do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Do mąki dodać sól, podrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć czystą ścierką. Odstawić do podrośnięcia na ok 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, szynkę na paski, sery zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podrośnięte ciasto chwilę ugnieść i rozwałkować na prostokąt. Wysmarować sosem, dodać cebulę i szynkę. Posypać serem i oregano. Ciasto zwinąć w rulon (od dłuższego boku) i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Pizzerinki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25-30 minut, do czasu aż ciasto będzie upieczone i ładnie zarumienione.

Porady

Ciasto na pizze można także przygotować w automacie do wypieku chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ketchup Mozzarella Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować